La Mostra Nacional de Teatre Amateur

La Mostra Nacional de Teatre Amateur
La Mostra Nacional de Teatre Amateur

La Mostra Nacional de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya s’ha celebrat anualment des de l’any 2002, a la població de Pineda de Mar. És organitzada per l’Ajuntament de Pineda de Mar, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar i la nostra Federació.

La primera trobada es va considerar un Pròleg de la Mostra. L’abril de 2002 se signava, a Pineda de Mar, l’anomenada Declaració de Pineda, un manifest de suport als grups i artistes amateurs de teatre del nostre país. Aquest document, que estableix la intencionalitat de la celebració de la Mostra, el signen una 60 de grups federats, prop d’una vintena de personatges i grups professionals i 9 ajuntaments. En unes poques edicions, s’evidenciarà la consolidació de la Mostra Nacional com a esdeveniment teatral.

Només la pandèmia que va aturar el món va aturar també la celebració de la Mostra Nacional la primavera de 2020. Aquella hauria estat la 18a Mostra. El 2021, tot i que es van començar els preparatius per fer-la tirar endavant, la Mostra es va transformar en un nou projecte: la Mostra Nacional ITINERA que portaria el teatre amateur per tot el territori. La 18a edició no es materialitzaria fins el 2022 i el 2023 s’ha celebrat La Mostra número 19. Arribem, doncs, a 2024 amb una edició molt especial: la 20a Mostra Nacional.

El cap de setmana més proper a l’1 de maig s’ha fixat com a cap de setmana per omplir Pineda de Mar d’activitat teatral.

 

QUÈ FEM?

La Mostra Nacional vol ser un aparador, un lloc de trobada, un espai universal on hi tinguin cabuda tota mena de persones, ideologies i espectacles amb un objectiu comú: el teatre. Les obres que s’hi representen han de ser realment una mostra de la quantitat i la qualitat del teatre amateur de Catalunya, ja sigui clàssic, contemporani, musical, de carrer, infantil, de petit format, noves tendències...

I vol que aquest aparador sigui transitat pels mateixos membres dels grups federats, convertint-los en actors i espectadors.

Entre els objectius de la Mostra, hi ha:

  • Difondre el coneixement del teatre amateur i dignificar-ne el concepte.
  • Fomentar la creació de públic teatral.
  • Afavorir que tots els grups i artistes amateurs puguin mostrar els seus treballs i provar les seves investigacions.

Des de la primera edició, de la que consta que es van representar fins a 12 espectacles fins a la de 2023, en què hi va haver prop de 70 representacions, la Mostra Nacional de Grups Amateurs de Teatre ha fet un camí imprescindible en favor dels grups amateurs. Les dades de l’edició de 2017 il·lustren l’envergadura d’un esdeveniment com la Mostra: més de 50 grups amateurs de Catalunya i arreu presentant els seus espectacles, més de 6.000 espectadors i prop de 2.000 pernoctacions durant el cap de setmana.

I són també desenes els voluntaris que hi participen. Sense el seu treball no seria possible tirar endavant la Mostra.

De bon principi, la Mostra ha incorporat la feina de grups d’arreu, però la seva internacionalització ha culminat l’any 2023 amb la presència de companyies vingudes de França, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Lituània, Madrid i Galícia.

La implicació de la FGATC amb entitats com l’AITA, la CIFTA o la secció de l’Occitània de la FNCTA han permès aquest intercanvi de coneixements. Desenes de grups arribats d’Europa i el Nord d’Àfrica han visitat Pineda de Mar en els darrers anys durant la Mostra, mentre que diferents grups de la Federació han viatjat, mostrant els seus espectacles, de Noruega a Canadà, del Marroc a Itàlia.

 

ON HO FEM?

Els espais on es representen els diferents espectacles han anat creixent en aquests anys. Aquest 2023, fins a 8 sales han estat operatives per a espectacles i activitats. Tres del Centre Cultural i Recreatiu, també la Sala Llorens, L’Auditori, l’Espai Aloc, la sala Sindicat i l’Espai Sala Llorens. Pel que fa als muntatges que s’han fet a l’exterior, la plaça de Catalunya, la plaça Espanya, la de Sant Pere Pescador i la plaça de l’Església han estat escenari de diferents propostes.

L’organització vetlla per fer la distribució dels espais que més s’avingui amb les necessitats tècniques de cada espectacle.

La Mostra, és la destil·lació de les activitats de la Federació: mostres, rodes, cursos i trobades s’apleguen en un sol cap de setmana per reunir a una i altra banda de l’escenari la robusta xarxa que conformen els grups amateurs de teatre. Els dies 26, 27 i 28 d’abril de 2024, el teló figurat de la Mostra Nacional tornarà a obrir-se, i la màgia -i, és clar, també la feina- de la 20a edició es desplegaran arreu de Pineda de Mar.