Àgata Roca, premi Margarida Xirgu 2024

Pel seu paper a ‘L’imperatiu categòric’, de Victoria Szpunberg , Àgata Roca rebrà el guardó el 22 de juliol al Teatre Romea

Àgata Roca, premi Margarida Xirgu 2024
Àgata Roca. Fotografia: Erola Albesa Solsona

El premi en honor a l’actriu i directora de Molins de Rei s’ha atorgat anualment i de forma ininterrompuda des de l'any 1973. Impulsat des del món del teatre amateur, ha distingit artistes molt reconegudes de l’escena catalana, entre elles Núria Espert, Anna Lizaran, Mercè Arànega, Clara Segura o Emma Vilarasau. La guanyadora del Premi Margarida Xirgu 2023 va ser l'actriu Mont Plans.

Creat per la desapareguda Penya Carlos Lemos de Barcelona, al llarg d'aquests cinquanta anys s'han fet càrrec de la seva organització institucions i entitats com l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona o l'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB). Des de l'any 2022 els principals impulsors del premi són la revista Núvol, que va prendre el relleu de l’ADB, i la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya (FGTAC).

El jurat d’enguany ha estat format per quatre membres de la Federació (Antoni Font, Magda Garcia, Josep Mayolas i Josep M. Porta) i quatre crítics de Núvol (Martí Figueras, Oriol Osan i Tort, Ana Prieto Nadal i Oriol Puig Taulé). Aquest jurat ha decidit, per unanimitat, atorgar el Premi Memorial Margarida Xirgu 2024 a l’actriu Àgata Roca per la seva participació en l’espectacle L'imperatiu categòric.

Amb dramatúrgia i direcció de Victoria Szpunberg, aquesta producció del Teatre Lliure va exhaurir entrades el passat mes de març i tornarà a representar-se al Lliure de Gràcia el juny del 2025. Acompanyada en escena per l’actor Xavi Sáez, Àgata Roca encarna una professora universitària de mitjana edat «que travessa el llindar de la invisibilitat» en un espectacle que sembla mostrar-nos que «la llei moral no és enlloc més que dins nostre», segons sosté el filòsof i escriptor Arià Paco.

El Teatre Romea de Barcelona acollirà l’acte de proclamació i lliurament del premi el pròxim dilluns 22 de juliol a les 19 h.